Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τους Κηδεμόνες Σκολίωσης

Αν εσείς ή κάποιος που αγαπάτε έχει διαγνωστεί με σκολίωση, τότε μπορεί να έχετε ακούσει για τους κηδεμόνες σκολίωσης. Οι κηδεμόνες σκολίωσης, αποτελούν μία σημαντική βοήθεια για την επιβράδυνση ή την πλήρη θεραπεία αυτής της αναπτυξιακής διαταραχής που προκαλεί παραμόρφωση των σπονδύλων.

Τι είναι οι κηδεμόνες σκολίωσης;

Οι κηδεμόνες σκολίωσης είναι μια ορθοπαιδική κατασκευή που φοριέται γύρω από τον κορμό για να βοηθήσει στη μείωση της  καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης. Είναι ειδικά σχεδιασμένοι για άτομα με ήπιες έως μεγάλες περιπτώσεις σκολίωσης και λειτουργούν ασκώντας πίεση σε ορισμένες περιοχές της σπονδυλικής στήλης προκειμένου να ανακατευθύνουν την ανάπτυξή της.

Ο κύριος σκοπός του κηδεμόνα σκολίωσης είναι να μη προχωρήσει η κυρτότητα ώστε να αποφευχθεί τυχόν χειρουργείο. Η σκολίωση πρωτοεμφανίζεται από την νηπιακή ως την εφηβική ηλικία και διαχωρίζεται ανάλογα με το σημείο που έχει γίνει το κύρτωμα στη σπονδυλική στήλη σε:

  • Θωρακοοσφυική Σκολίωση
  • Θωρακική Σκολίωση
  • Οσφυϊκή Σκολίωση

Η αιτία που δημιουργείται η σκολίωση την χωρίζει σε δυο κατηγορίες:

ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ  ΣΚΟΛΙΩΣΗ

Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό της σκολιώσεων, είναι αγνώστου αιτιολογίας και παρόλες τις έρευνες τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Συμφωνα με ερευνες ένα  ποσοστό γύρω στο 12% οφείλεται από κληρονομική αιτία.

ΣΥΓΓΕΝΗΣ  ΣΚΟΛΙΩΣΗ

Είναι η μορφή της σκολίωσης όπου τα παιδιά γεννιούνται με παραμορφώσεις στις σπονδυλική στήλη και συνήθως  εμφανίζεται κατά την κύηση. Σε  άλλες περιπτώσεις εμφανίζονται ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης κατά την κύηση η στην βρεφική ηλικία.

Βέβαια, ο συγκεκριμένος διαχωρισμός είναι γενικός. Στην πραγματικότητα, κάθε σκολίωση είναι μοναδική σε κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό, πριν γίνει εφαρμογή του κηδεμόνα σκολίωσης, να εξεταστείτε από τον θεράποντα ιατρό ώστε να γίνει σωστή ταξινόμηση του κυρτώματος.

Τύποι κηδεμόνων σκολίωσης

Στην αγορά ορθοπαιδικών ειδών, υπάρχουν διάφοροι κηδεμόνες σκολίωσης. Οι δύο μεγάλες κατηγορίες κηδεμόνων σκολίωσης είναι οι εξής:

Οι άκαμπτοι κηδεμόνες

Σ’ αυτή τη κατηγορία κηδεμόνων συναντάμε τους κηδεμόνες τύπου Boston. Ο κηδεμόνας σκολίωσης τύπου Boston, είναι διορθωτικός, υπομασχάλιος νάρθηκας, ο όποιος κατασκευάζεται από θερμοπλαστικό υλικό. Είναι ελαφρύς, λεπτός, με άνοιγμα – κλείσιμο στο πίσω μέρος του κορμού. Ασκεί διορθωτικές πιέσεις στα κατάλληλα σημεία από όλες τις πλευρές πάνω στα θωρακικά τοιχώματα για να επιτευχθεί η επιθυμητή διόρθωση της σπονδυλικής στήλης, χωρίς να εμποδίζει την αναπνοή.

Επιπλέον, είναι άνετος, μπορεί να φορεθεί κάτω από τα ρούχα έως και 23 ώρες την ημέρα, χωρίς να περιορίζει τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Οι δυναμικοί κηδεμόνες

Οι δυναμικοί ασύμμετροι κηδεμόνες αποτελούν τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην καταπολέμηση της σκολίωσης. Κατασκευάζονται από πολυπροπυλένιο 3mm.

Η διαφορά τους σε σχέση με τους άκαμπτους κηδεμόνες είναι ότι στη διόρθωση του κυρτώματος δε συμβάλλει μόνο η πίεση που ασκείται από τον κηδεμόνα, αλλά και το ίδιο το σώμα μέσω των διορθωτικών κινήσεών του.

Η ασύμμετρη κατασκευή, βελτιώνει τόσο τους ασύμμετρους ώμους όσο και την ασύμμετρη λεκάνη.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα διόρθωσης είναι πολλές φορές μεγαλύτερα εξαιτίας των σημείων εκτόνωσης των σημείων πιέσεων τα οποία επιτρέπουν στο σώμα να κινηθεί προς την κατεύθυνση διόρθωσης. Είναι ακόμη πιο μικροί και ελαφριοί από τους τύπους Boston, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο βολικοί και άνετοι.

Κηδεμόνες σκολίωσης: Ποιον να επιλέξετε;

Κάθε σκολίωση είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι ο κηδεμόνας είναι αποκλειστικά κατασκευασμένος ξεχωριστά για τον ασθενή. Ο θεράποντας ιατρός αφού σας εξετάσει (Adam’s test, γωνία σκολίωσης, τύπος σκολίωσης κλπ.) θα σας οδηγήσει στην επιλογή του κατάλληλου διορθωτικού κηδεμόνα.

Στην HLAMIDIS Orthopedic center προτεραιότητά μας είναι να αποκτήσετε τον κηδεμόνα σκολίωσης ακριβώς στα μέτρα σας. Γι’ αυτό, η λήψη μέτρων γίνεται με scanner ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια και να μην παρουσιαστούν παραπάνω πιέσεις στο σώμα σας απ’ ότι πρέπει. 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment