Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα Τεχνητά Μέλη

Τι είναι τα τεχνητά μέλη;

γόνατο Rheo - Rheo Knee

Τα τεχνητά μέλη, ή αλλιώς πρόσθετα, είναι μέλη τα οποία έχουν κατασκευαστεί από επιστήμονες ώστε να αντικαθιστούν εκείνα τα μέλη που λείπουν από έναν άνθρωπο. Αν κάποιος π.χ. έχει χάσει ένα χέρι ή ένα πόδι από κάποιο ατύχημα ή πάθηση ή απλά έχει γεννηθεί χωρίς αυτό, τότε η προσθήκη ενός τεχνητού μέλους μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά του σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με την προσθήκη του τεχνητού μέλους θα μπορεί να περπατάει, να τρώει, να διαβάζει ή και να τρέχει μόνος του, όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι.

Τεχνητά μέλη – Κατηγορίες

Τα τεχνητά μέλη χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

1. Τεχνητά μέλη άνω άκρων

Τα πρόσθετα μέλη άνω άκρων καλύπτουν όλα τα επίπεδα ακρωτηριασμού από τον ώμο έως και τα δάχτυλα. Πιο συγκεκριμένα αφορούν τις:

  1. Βραχιόνιες προσθέσεις
  2. Προσθέσεις παλάμης
  3. Αντιβράχιες προσθέσεις
  4. Απεξάρθρωση ώμου

2. Τεχνητά μέλη κάτω άκρων

Τα πρόσθετα μέλη κάτω άκρων, αφορούν στην ουσία όλο τον κάτω κορμό του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα αφορούν:

  1. Απεξάρθρωση ισχίου
  2. Απεξάρθρωση γόνατος
  3. Μηριαίες προσθέσεις
  4. Κνημιαίες προσθέσεις
  5. Προθέσεις Σιλικόνης Πέλματος

Πώς λειτουργούν τα τεχνητά μέλη;

Οι τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους τροφοδοτούνται τα τεχνητά μέλη είναι οι εξής:

  • Τροφοδότηση από το σώμα
    Υπάρχουν τεχνητά μέλη που τροφοδοτούνται από το ίδιο το σώμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι αν π.χ. το τεχνητό μέλος βρίσκεται στο χέρι και ο ασθενής κινεί τον ώμο με τη δική του δύναμη, τότε το πρόσθετο μέλος θα κινηθεί και αυτό ως συνέχεια της κίνησης του ώμου.
  • Τροφοδότηση από μηχανισμό
    Σε αυτή την περίπτωση, τα τεχνητά μέλη διαθέτουν κουμπιά ή διακόπτες ώστε να προβούν σε κάποια κίνηση. Για παράδειγμα, μία βραχιόνια πρόσθεση μπορεί να διαθέτει ένα κουμπί, το οποίο όταν πατηθεί μπορεί να ενεργοποιήσει κινήσεις και να πιάσει π.χ. αντικείμενα με το χέρι.
  • Μυοηλεκτρική τροφοδότηση
    Τέλος, η πιο πρόσφατη ανακάλυψη στη λειτουργία των τεχνητών μελών, χρησιμοποιεί τη τεχνολογία της βιοηλεκτρικής. Εδώ, τα τεχνητά μέλη δε χρειάζονται κάποια εξωτερική πηγή ενέργειας, αλλά χρησιμοποιούν τα σήματα που δίνει το ίδιο το σώμα για να κάνει κάποιες κινήσεις.Το μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτά τα τεχνητά μέλη είναι ότι δεν υπάρχουν καλώδια και άρα ο ασθενής αισθάνεται μεγαλύτερη άνεση.

Τεχνητά μέλη: Ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς;

Κάθε ασθενής είναι και μία διαφορετική περίπτωση οπότε, η επιλογή του κατάλληλου τεχνητού μέλους, είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί, λαμβάνοντας υπόψιν κάποιες παραμέτρους, όπως οι παρακάτω:

  • Ποιο είναι το επίπεδο του ακρωτηριασμού;
  • Υπάρχει μυική ικανότητα του ασθενή και αν ναι, ποια είναι αυτή;
  • Η τοποθέτηση γίνεται για λόγους εργασίας; Για λόγους εμφάνισης και μόνο ή είναι συνδυασμός;
  • Μεγαλύτερη σημασία έχει το αισθητικό ή το πρακτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή;

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που θα δώσει ο ίδιος ο ασθενής και ο θεράπων γιατρός του, θα φτιαχτεί και το τεχνητό μέλος το οποίο θα είναι το ιδανικό για τον ίδιο και τις ανάγκες του.

Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας χρειάζεται προσθετική φροντίδα, τα ορθοπεδικά είδη ΧΛΑΜΙΔΗΣ στη Θεσσαλονίκη και όλη η έμπειρη ομάδα ατόμων που την αποτελούν,  ειδικεύονται στην παραγωγή ποιοτικών τεχνητών μελών για να σας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή λύση.

 Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας και για το πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιστρέψετε στη ζωή σας στο έπακρο.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment