Επιλογή Προσθετικού Μέλους – Αναλυτικός οδηγός

Οδηγός επιλογής προσθετικού μέλους

Η επιλογή προσθετικού μέλους αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή ζωή και τη συνολική ευημερία ενός ατόμου. Κατανοώντας την τεράστια σημασία που διαδραματίζουν τα τεχνητά μέλη, παρακάτω σας ετοιμάσαμε έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Ξεκινώντας την επιλογή προσθετικού μέλους

Προκειμένου να επιλέξετε το κατάλληλο προσθετικό μέλος, θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικά σημαντικά βήματα. Φυσικά, επικοινωνώντας μαζί μας, θα φροντίσουμε να σας καθοδηγήσουμε πλήρως, ώστε να εξασφαλίσουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ωστόσο, μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των πρότερων και στα οποία θα βασιστεί η επιλογή προσθετικού μέλους, είναι:

Επίπεδο ακρωτηριασμού και μυϊκή ικανότητα

Η σημαντικότερος παράγοντας που θα πρέπει να εξεταστεί, είναι το επίπεδο ακρωτηριασμού. Τα διαφορετικά επίπεδα ακρωτηριασμού απαιτούν συγκεκριμένα προσθετικά σχέδια, για την αποτελεσματική αποκατάσταση της λειτουργικότητας.

Η κατανόηση του επιπέδου ακρωτηριασμού ενός ατόμου θα βοηθήσει και στην επιλογή του κατάλληλου τεχνητού μέλους. Επιπρόσθετα, η εκτίμηση της μυϊκής ικανότητας του ασθενούς είναι εξίσου σημαντική. Η παρουσία και η δύναμη των εναπομεινάντων μυών, επηρεάζουν τον τύπο του προσθετικού μέλους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Αξιολόγηση των ατομικών σας αναγκών

Ένα επίσης βασικό βήμα κατά την επιλογή τεχνητού μέλους, είναι η αξιολόγηση των προσωπικών σας αναγκών. Κατά τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας ένα πλήθος παραγόντων. Μερικοί από τους βασικότερους είναι:

  • Η ηλικία
  • Ο τρόπος ζωής
  • Το επάγγελμα
  • Το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας

Η κατανόηση των συγκεκριμένων παραγόντων, θα σας βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης προσθετικής λύσης, η οποία θα ανταποκρίνεται στις δικές σας μοναδικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Επιλογή τύπου προσθετικού μέλους

Τα προσθετικά – τεχνητά μέλη κυκλοφορούν σε διάφορους τύπους, καθένας από τους οποίους αντιμετωπίζει συγκεκριμένα επίπεδα ακρωτηριασμού. Οι βασικές κατηγορίες προσθετικών μελών που θα βρείτε σε εμάς είναι:

  • Απεξάρθρωση Ώμου
  • Τεχνητά Χέρια – Βραχιόνιες Προθέσεις
  • Προθέσεις Παλάμης Σιλικόνης
  • Αντιβράχιες Προθέσεις
  • Απεξάρθρωση Ισχίου
  • Τεχνητά Πόδια – Μηριαίες Προθέσεις
  • A.S.- Ανατομικές Θήκες
  • Κνημιαίες Προθέσεις
  • Προθέσεις Σιλικόνης Πέλματος
  • Απεξάρθρωση Γόνατος

Ωστόσο, τα βασικά είδη προσθετικών μελών δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσετε. Ορισμένα τεχνητά μέλη είναι σχεδιασμένα με τρόπο, ώστε να εξυπηρετούν πιο συγκεκριμένες ανάγκες. Για παράδειγμα, οι αισθητικές προσθέσεις χρησιμοποιούνται ώστε να μιμηθούν την εμφάνιση των φυσικών άκρων, εξασφαλίζοντας ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, οι προσθέσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες, είναι προσαρμοσμένες ώστε να εξυπηρετούν διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, παρέχοντας αυξημένη απόδοση και αντοχή. Ανάλογα λοιπόν με τις προτιμήσεις σας, θα εξαρτηθεί και η επιλογή προσθετικού μέλους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο άρθρο μας «Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα τεχνητά μέλη»

Διαδικασία επιλογής τεχνητού μέλους

Εφαρμογή και δοκιμαστική περίοδος

Αφού γίνει η επιλογή του κατάλληλου είδους, ακολουθεί η εφαρμογή του προσθετικού μέλους. Σε διαρκή επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας μας, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της ιατρικής κατάστασης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι παράγοντες που θα πρέπει να εξεταστούν είναι:

  1. Σχεδιασμός και εφαρμογή υποδοχής: Η υποδοχή είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που συνδέει το υπολειπόμενο άκρο με το τεχνητό μέλος. Η επίτευξη σωστής εφαρμογής είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την άνεση όσο και την κινητικότητα.
  2. Υλικά προσθετικής: Η κατανόηση των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή προσθετικών μελών είναι επίσης απαραίτητη. Υλικά όπως τα ανθρακονήματα προσφέρουν ισορροπία μεταξύ ανθεκτικότητας και βάρους, ενώ το τιτάνιο παρέχει αντοχή και ευελιξία.

Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη εφαρμογή, ακολουθεί μια δοκιμαστική περίοδος ώστε να μπορέσει το άτομο να συνηθίσει το μέλος και να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητά του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενδέχεται να χρειαστούν προσαρμογές για την εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργικότητα.

Αφού ολοκληρωθεί η δοκιμαστική αυτή περίοδος, το τελικό τεχνητό μέλος κατασκευάζεται βάση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν. Όπως λοιπόν γίνεται εύκολα κατανοητό, η δοκιμή αποτελεί ένα από τα βασικά στάδια κατά την επιλογή προσθετικού μέλους.

Συντήρηση προσθετικών μελών

Ένα ακόμη ερώτημα στο οποίο καλούμαστε συχνά να απαντήσουμε, είναι σχετικά με τη συντήρηση των προσθετικών μελών. Τα τεχνητά μέλη απαιτούν συντήρηση, προκειμένου να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η σωστή λειτουργία και η άριστη απόδοσή τους. Οι οδηγίες που θα λάβετε θα σας βοηθήσουν με την άμεση αντιμετώπιση μικροπροβλημάτων. Ωστόσο, ανά τακτά χρονικά διάστημα απαιτείται και η επαγγελματική συντήρηση των τεχνητών μελών.

Σωστή επιλογή προσθετικών μελών

Τελικά πως θα κάνω την σωστή επιλογή προσθετικού μέλους;

Η επιλογή τεχνητού μέλους είναι μια σύνθετη απόφαση που επηρεάζεται από διάφορους ατομικούς παράγοντες. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η διαδικασία επιλογής πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν συγκεκριμένες παραμέτρους. Ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη προσαρμογή στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής.

Ο σκοπός της προσθετικής παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Πρόκειται κυρίως για δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία, για αισθητική ή για συνδυασμό και των δύο. Κατανοώντας τις προτεραιότητες των τόμων, η εταιρεία μας είναι σε θέση να σχεδιάσει τα πλέον κατάλληλα προσθετικά μέλη, πληρώντας τις υψηλότερες προδιαγραφές.

Η συνεργασία του ασθενούς, του θεράποντος ιατρού και του προσωπικού της εταιρείας μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να καταλήξουμε στη βέλτιστη επιλογή προσθετικού μέλους.  Λαμβάνοντας υπ’ όψιν  τις απαντήσεις που παρέχονται κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με το άτομο που αναζητά προσθετικές λύσεις, το εκάστοτε τεχνητό μέλος μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες του. Ο στόχος δεν είναι μόνο η αποκατάσταση της κινητικότητας αλλά και η βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment